Тук никой не иска да работи нощна смяна. От две години

...
Тук никой не иска да работи нощна смяна. От две години
Коментари Харесай

Крекът наводнява Брюксел на фона на тревога за безопасността в столицата на ЕС

Тук никой не желае да работи нощна промяна . От две години Карим Х’Дидуан е рецепционист в хотел „ Park Inn by Radisson “ до жп гарата Brussels Midi, известна като Zuid на фламандски. Според него регионът се трансформира – и то не към по-добро. Ето какво показа мъжът пред „ Politico “:

„ Увеличават се дилърите на опиати, вандализмът, кражбите . Не е безвредно в нито един миг.

„ Park Inn “ се намира против един от входовете на „ Brussels Midi “, в регион на градския квартал „ Saint-Gilles “, който си е спечелил репутацията на принуждение и престъпност , изключително когато падне мрак.

Х’Дидуан не е единственият, който се усеща нерешителен. На няколко метра от Park Inn, Мостафа Абделазим, рецепционист в хотел „ Euro Capital “, е бил с откраднат портфейл 5 пъти за 5 години.

„ Това не е най-хубавият имидж, когато интернационалните пасажери идват на гарата “, съобщи той и изясни:

„ Повечето от тях идват в хотела към този момент с проблем: „ някой ми открадна чантата “ … или „ Бях атакуван “.

В топъл летен следобяд гарата – главният железопътен възел на Белгия за вътрешни и интернационалните пътувания – наподобява задоволително безвредна, оживена от туристи , които бързат да заловен влаковете си, локални поданици, които се стичат подземен до метрото, и търговци, които продават всичко – от храна до цветни украшения и скъпи чанти. Но през нощта локалните рецепционисти описват за ужасяваща панорама – счупени стъкла на коли, непрекъснати джебчийски обири, откраднати колела, разгулен и наркотични боеве.

Това, което те виждат, е тревожна наклонност, която раздрусва града . Всъщност тя е станала толкоз неприятна, че в сряда 40 квартални комитета и асоциации в Брюксел сигнализираха за използването на опиати и намаляващата сигурност в отворено писмо до политиците, публикувано от локалната преса. Новите данни на полицията, оповестени от белгийския министър на вътрешните работи Анелис Верлинден по искане на депутата от фламандската консервативна партия N-VA Томас Рогеман, демонстрират, че „ Saint-Gilles “ е гореща точка на престъпността .

Според данните полицията е записала 3320 закононарушения наоколо до гарата през 2021 година и 3447 закононарушения през изпълнената с Коронавирус 2020 година, като най-честите закононарушения са били обири и изнудване . През 2019 година броят им е бил 4205, до момента в който през 2018 година е по-нисък – 2815. Данните за 2022 година не са цялостни, само че през първите девет месеца са осъществени 2204 закононарушения.

Според белгийския ежедневник „ De Standaard “, числата демонстрират, че в региона на гарата Midi има съвсем толкоз престъпни закононарушения, колкото има на всички гари в 13 фламандски града – в това число Антверпен и Гент – взети дружно. Рогеман акцентира:

„ За мен не беше изненада, че като цяло имаше доста престъпност в Брюксел, само че това, което ме порази, беше размерът на проблемите . “

Той беше безапелационен:

„ Това е срам, защото Брюксел Юг служи като портал за по-голямата част от интернационалния железопътен трафик, като е център на Eurostar и Thalys . “

През последните пет години се откроява още едно число, което непрестанно нараства: закононарушенията, свързани с опиати . През 2021 година в квартала към гарата са осъществени 372 закононарушения, свързани с опиати, което е повече от едно дневно и съставлява към 10% от всички закононарушения през тази година. Това е нарастване спрямо регистрираните 266 през 2020 година, 172 през 2019 година и 67 през 2018 година За работещите в региона на гарата тези числа не са изненада. Х’Дидуан съобщи, че през последните пет години е забелязал повече дилъри на опиати, които работят в региона, като постоянно се пробват да се промъкнат на територията на хотела и да резервират стаи, с цел да продават или използват опиати.

Те не трябва да са изненада и за държавните чиновници. През последните години използването на опиати в цяла Белгия внезапно набъбна – от увеличение на използването на амфетамини през 2022 година до увеличение на потреблението на кокаин в Брюксел през 2021-2022 година По-специално, крек-кокаинът – мощно пристрастяващо вещество, което за първи път претърпява взрив в Съединени американски щати през 80-те години на предишния век – стартира да залива улиците, ставайки все по-популярен измежду употребяващите опиати.

Анализът на общинските отпадъчни води в 13 европейски града през 2021 година, осъществен в границите на финансирания от Европейски Съюз план EUSEME, откри, че най-големи количества останки от крек има в Амстердам и Антверпен – белгийския пристанищен град, който всяка година вкарва в континентална Европа канари от противозаконни опиати , по-специално кокаин.

Крекът е стигнал и до Брюксел. Данните от изследване на Transit, локален център за помощ и подслон за хора с наркотична и алкохолна взаимозависимост, демонстрират, че крекът е най-употребяваното вещество измежду приемащите твърди опиати през 2022 година, което се използва от 67% от интервюираните хора. Ето какво споделя Бруно Валкинерс, началник на връзките в Transit:

„ Крекът е кокаин, просто се употребява по друг метод . Да направиш линия или да се инжектираш на тротоара е доста по-трудно, в сравнение с да имаш подготвен камък, да го поставиш в лула и да изпушиш изпаренията му. “

Крек кокаинът е опиат, получен посредством съчетание на кокаин на прахуляк със сода за самун или амоняк. Той трансформира продукта във втвърдени камъни , които могат да се пушат със стъклена лула. Не единствено е по-лесен за консумация от кокаина, само че и крекът е и по-евтин – едно камъче крек коства сред 10 и 20 евро. И тъкмо това способства за възходящата му известност през последните години.

Полин Гоемин, представител на министъра на опазването на здравето на Брюксел Ален Марон от френскоезичната зелена партия „ Еколо “, съобщи, че данните за опиатите са сложни за оценка, само че като цяло удостовери, че в града се следи увеличение на използването на крек и понижаване на използването на хероин .

„ Наясно сме с казуса и към този момент прилагаме решения дружно с министрите Вервоорт и Ван ден Брандт, както и с други заинтригувани страни “ , разяснява Гоемин, имайки поради министъра-председател на Брюксел и министъра на подвижността.

„ Проблемът обаче е толкоз огромен, както в доста огромни градове, че е належащо да се обезпечат спомагателни запаси и да се вкарат нови решения. “

Белгийското държавно управление страхливо се бори против трафика на опиати и обвързваното с тях принуждение . По-рано тази година страната показа нов проект за битка с насилието, обвързвано с опиатите , който включва усилване на полицейското наличие в пристанищата, увеличение на инфраструктурата за сканиране, инспекция на престъпните досиета и финансовото положение на всички пристанищни служащи и увеличение на санкциите за употребяващите кокаин. Освен това те назначиха Ине ван Вимерш за първия комисар по опиатите в страната, претрупан със задачата да се оправи с престъпността, обвързвана с опиатите.

Това обаче не е единствено неотстъпчивост в региона на закона и реда. През 2022 година градът откри първото си място за приложимост на опиати в Брюксел, наоколо до гара Миди, което разрешава на потребителите да употребяват опиати по безвреден метод. В пространството, ръководено взаимно от „ Транзит “, потребителите могат да получат достъп до чисти вещества, да следят здравето си и да се съветват с медицински сестри и обществени служащи.

26-годишният Брандън Сиймс е постоянен клиент в стаята за приложимост на опиати. Ето какво споделя Сиймс, който използва от 15-годишен:

„ Тук можете да дойдете и да се надрусате, никой не ви съди. Персоналът е другарски надъхан, доста, доста гостолюбив. Когато би трябвало да говорите, те изслушват, дават ви препоръки, ще се опитат да намерят решения… Достатъчно е. “

Гоемин, говорителката на министерството на опазването на здравето, съобщи, че стаята за консумация на опиати дава отговор на регулаторните критерии, предлага гаранции за триумф на разнообразни равнища, въз основа на рекомендациите и анализите, осъществени във връзка с пространствата. Откриването на втора стая за консумация наоколо до регионите, които са най-засегнати от приемането на опиати, остава „ желан вид “, когато се приказва за решения.

За Валкенерс от „ Транзит “ войната против опиатите просто не работи : възбраната и криминализирането на опиатите не оказват въздействие върху наличността на продуктите. Той акцентира:

„ Употребяващите опиати нямат кръв по ръцете си и сигурно не са виновни за трафика на опиати, тъй като това би означавало, че търсенето обуславя предлагането. Но това явно не е по този начин: Предлагането е това, което е в обилие и което обуславя търсенето. “

Други не са съгласни. За Рогеман, фламандския народен представител, стаите за консумация се борят единствено със признаците на казуса, а не с неговите корени . Той акцентира:

„ Брюксел има доста мека политика във връзка с опиатите. Нуждаем се от по-твърда позиция във връзка с опиатите, би трябвало да глобяваме употребяващите опиати и наркотрафикантите. “

„ Saint-Gilles “ не е единственият квартал в града, който се бори да се оправи с казуса с опиатите. Районите към други огромни гари в Брюксел също демонстрират непрекъснато повишаване на броя на закононарушенията, свързани с опиати, съгласно данните, оповестени от Verlinden.

„ Рибаукорт “ и „ Исер “ в края на центъра на града също са очевидци на по-широко публикувана приложимост на опиати . За да се оправи с този проблем, брюкселският министър-председател Руди Верворт разгласи в сряда желанието си да се срещне с делегация от жители и асоциации идващия петък.

Междувременно престъпността на гара Миди продължава да генерира заглавия.

Миналата седмица Софи Дютордоар, основен изпълнителен шеф на белгийската железопътна компания SNCB, се обърна към политиците в писмо с молба за помощ за справяне с „ трагичната обстановка “ на брюкселската гара. В писмото, което беше изпратено до Верворт, белгийския министър на подвижността Жорж Гилкине, Верлинден и кметовете Жан Спинет от „ Saint-Gilles “ и Фабрис Кумпс от Андерлехт (регионът, граничещ със северозападната част на Брюксел Миди), Дютордоар написа, че би трябвало да се направи повече за справяне с проблемите на станцията, от чистотата до сигурността . По думите в писмото, освен сигурността на чиновниците е застрашена, а също репутацията на региона стартира да се отразява и на бизнеса .

Салем Наяни, шеф на хотел Continental by Midi, твърди, че е видял спад на клиентите с 25 % през последните три години, като доста туристи се оплакват от сигурността на региона и избират настаняване по-близо до центъра на града.

А съгласно Карим Х’Дидуан – служителят от Park Inn, клиентите по-често оставят негативни мнения за престоя си, оплаквайки се от атмосферата и чувството на местоположението. Според него би трябвало да се направи още доста.

„ Понякога се обаждаме на полицията и те идват три или четири часа по-късно. Чувстваме, че сме оставени сами. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР